Педагогічна преса МОН молоді та спорту України
Головна » 2015 » Січень » 14 » ТВОЯ БЕЗПЕКА – У ТВОЇХ РУКАХ
17:43
ТВОЯ БЕЗПЕКА – У ТВОЇХ РУКАХ
ДЛЯ ВИКОНАННЯ СВОЇХ ОБОВ'ЯЗКІВ МІЛІЦІЯ МАЄ ПРАВА

Закон України ”Про міліцію” надає міліції право вимагати від громадян, які порушують громадський порядок, припинення правопорушень. Міліціонер має право вимагати припинення дій, що перешкоджають здійсненню його повноважень.
При підозрі у вчиненні правопорушень працівники міліції можуть перевіряти у громадян документи, що посвідчують їх особу, проводити їх особистий огляд, огляд речей, а в разі потреби — вилучати такі речі й документи. Предмети й речі, які заборонені або обмежені у користуванні (наприклад, зброя чи наркотики), також вилучаються працівниками міліції.
Закон надає міліції право викликати громадян і службових осіб у справах про злочини, обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об'єкти.
Працівники міліції мають право зберігати, носити і застосовувати у ситуаціях, що обумовлені Законом, спеціальні засоби (гумові кийки, сльозогінний газ тощо) та зброю.

ТВІЙ ДЗВІНОК У МІЛІЦІЮ

1. У яких випадках слід звертатися до міліції
У різних ситуаціях життя може виникати потреба звернутись до міліції. Звертайтеся до міліції, якщо:
- ви стали жертвою злочину;
- ви стали свідком правопорушення, злочину;
- сталася дорожньо-транспортна пригода;
- необхідно вжити заходів щодо розшуку особи, яка зникла безвісти;
- ви стали свідком підготовки до злочину;
- вам відомі зловмисники, яких розшукує міліція через засоби масової інформації;
- ви бажаєте отримати права водія чи зареєструвати транспортний засіб;
- ви бажаєте бути власником зброї (мисливської чи газової);
- ви бажаєте допомогти міліціонерові в охороні порядку на дільниці.
Приводом для звернення до міліції може бути ситуація, коли ви загубилися. Найбільш безпечно в такому випадку спілкуватися з працівниками міліції, а не з випадковими перехожими.

2. Як звертатися до міліції за телефоном
Доброго дня.
Моє ім'я.... , я учень (учениця)....
Я хотів (хотіла) би надати вам таку інформацію....
У разі потреби Прошу вашої допомоги в ...
Моя домашня адреса, телефон ...
Дякую.


ТВОЯ БЕЗПЕКА – У ТВОЇХ РУКАХ

1. Як убезпечитися від квартирних крадіжок
Майте міцні запори, зміцніть двері, вріжте дверні вічка; не лишайте відкритими кватирки, вікна, балконні двері, навіть улітку, особливо якщо ви мешкаєте на першому поверсі або ж у квартирах біля пожежних драбин чи прибудов; подбайте про те, щоб сходи та площадка біля дверей були освітлені, тоді злодій боятиметься, що його ймовірніше помітять.
Не зберігайте ключі від квартири разом із документами, не прикріплюйте до ключів брилки з вашим ім'ям і адресою. Якщо ключі загублено, відразу слід змінити замки. Не кладіть ключі під килимок біля дверей та не зберігайте їх в автомашині; не надавайте незнайомцям детальної інформації щодо себе, наприклад, через оголошення.
Якщо ви тривалий час будете відсутні вдома, попередьте листоношу, щоб до вашої поштової скриньки не розкладали кореспонденцію, або домовтеся про це із сусідами – адже повна поштова скринька свідчитиме про тривалу відсутність мешканців квартири.
Уважно відчиняйте двері, а також не приводьте випадкових або малознайомих людей додому. Не відчиняйте дверей незнайомим людям, з якими б проханнями вони не зверталися.
Якщо ви біля дверей квартири виявите щось підозріле: зламані або відкриті двері, шум у квартирі, краще не заходити й нічого не торкатися, а зателефонувати від сусідів до відділу міліції.
Не варто рватися в бій — здоров'я дорожче майна!
Якщо ви виявили сліди крадіжки, уже ввійшовши до квартири, також нічого не торкайтеся — відразу дзвоніть у міліцію.

2. Неповнолітній сам удома
Ні в якому разі не відчиняйте дверей, ким би не був незнайомець: міліціонером, двоюрідним дядьком, маминою знайомою.
Голосно запитайте "Хто там", і якщо це невідома вам особа, теж голосно скажіть: "Батьки закрили мене" та відійдіть від дверей.
Не відчиняйте дверей відразу після дзвінка чи стуку, подивіться у вічко, тримайте двері на запобіжному ланцюжку.
Якщо зловмисники все ж таки опинилися у квартирі, не виявляйте хоробрості й не провокуйте їх. Якщо вони вимагатимуть гроші чи коштовності, ліпше показати їм місце, де батьки зберігають невеликі суми грошей, аніж стати жертвою фізичного насильства.
При першій нагоді зателефонуйте до міліції, кричіть, розбийте віконне скло, намагайтеся всіма засобами привернути до себе увагу сусідів та перехожих.
Майте записничок з робочими телефонам батьків, а також з телефонами сусідів, міліції (02), швидкої допомоги (03), пожежної охорони (01). Прикріпіть ці номери над телефонним апаратом.


3. Як захиститися від нападників
Увечері не ходіть поодинці. Якщо ви пізно повертаєтеся додому, попросіть знайомих, друзів супроводити вас; якщо ви йдете пішки у вечірню годину, попросіть дорослого, якому ви довіряєте, чи сильнішого за вас провести вас; якщо вам необхідно застосувати якісь доступні індивідуальні засоби захисту (наприклад, газовий балончик), тримайте його в руці або в зручній кишені.
Плануйте свій маршрут освітленими місцями, уникайте парків, скверів, подвір'я, підозрілих місць і галасливих компаній; прикрийте прикраси, цінні речі, а краще зніміть їх; не заходьте в під'їзд або в ліфт разом із незнайомцями, почекайте людей, що викликають довіру, наприклад, пару похилого віку.
Нікуди не йдіть з незнайомцями, якими б привабливими не були їх запрошення – у кіно, у кафе, покататися на велосипедах, човнах, машинах, подивитися якусь тварину, навіть допомогти людям.
Не вживайте алкоголь або наркотики! Помічено, що ті, хто їх вживає, дуже часто потрапляють у сумнівну компанію і стають жертвами своїх же знайомих чи співучасниками злочинів.
Якщо ви почули на вулиці кроки за спиною або побачили підозрілу особу, яка йде назустріч вам – прискорте темп, перейдіть декілька разів на іншій бік вулиці, поверніть.
Якщо хтось переслідує вас – не панікуйте: перейдіть на біг, прямуйте до будинків або людних, освітлених місць, кричіть: "Пожежа! Горимо!" На такі крики швидше виглянуть мешканці. Можна навіть розбити скло або забігти в під'їзд і подзвонити в двері.
Завжди повідомляйте батькам, де ви перебуватимете та коли плануєте повернутися додому.
4. Наодинці зі зловмисником
Якщо хтось наздогнав вас, а допомогти нікому, то в цій ситуації тримайтеся спокійно. Пам'ятайте, що інстинкт збереження життя підкаже вам, як діяти.
Якщо нападник озброєний, намагайтеся не робити різких рухів. Можна схитрувати, наприклад, удати з себе зомлілого або поводитися дивно, як божевільний.
На вимогу віддати гаманця ліпше спокійно це зробити.
Намагайтесь уважно розглянути злочинця, а потім, за першої ж можливості, повідомте в міліцію про напад.
Нічого не торкайтеся, не змінюйте одяг, не мийтеся — це допоможе відшукати сліди злочинця.
Допомагайте одне одному. Багато осіб стали жертвою злочинів через страх або байдужість перехожих.


5. Як захиститися від сексуальних злочинів
Не сідайте в незнайоме авто, навіть щоб показати дорогу.
Не приймайте дарунків без дозволу батьків;
Дізнайтеся в дорослих (батьків, учителів, шкільного психолога чи працівника міліції в справах неповнолітніх), як за зовнішністю відрізнити тих людей, які мають злі намірі.
Поводьтеся гідно на вечірках та дискотеках, не провокуйте своєю поведінкою осіб протилежної статі.
Не усамітнюйтеся з особою протилежної статі, особливо старшою за вас.
Навіть при спробі зґвалтування слід повідомити про це міліцію, щоб потурбуватися про свою безпеку надалі.
Розповідайте батькам навіть про те, в чому соромно зізнатись – вони мудріші за вас, ви — їхні діти, і вони зможуть вам допомогти.
6. Якщо проти вас скоєно протиправні дії
Спробуйте заспокоїтися та пригадати подробиці; якомога швидше телефонуйте "102", повідомте про те, що сталося, подробиці, особисті прикмети особи, яка вчинила проти вас незаконні дії.
Подайте в районний відділ міліції повідомлення про факт нападу, побиття чи розбою в письмовій (заява) або усній формі (обов'язково складається протокол, який підписується вами); якщо в райвідділі відмовляться приймати заяву, не поспішайте сваритися, адже, можливо, на це є законні підстави — злочинні дії скоєно на території іншого відділу міліції або ж ви не досягли повноліття й подали заяву за відсутності батьків чи осіб, які їх заміняють, чи близьких родичів; у такому випадку попросіть поради, дізнайтеся адресу відділу, куди вам належить звернутися, а ще краще попросіть міліціонера зателефонувати своїм колегам. Звертайтеся до міліції й тоді, коли ви стали свідком протиправних дій.
ВИНА
Найнебезпечніші правопорушення – злочини – описані у Кримінальному кодексі України.
Злочин завдає істотної шкоди найбільш значущим цінностям, які важливі як для окремої людини, так і всього суспільства – життю, свободі, здоров'ю, власності тощо.
Щоб застосувати до людини – імовірного злочинця – покарання, слід установити вину цієї людини, тобто з'ясувати, що спонукало її діяти саме так, як вона ставилася до того, що робила, що стало результатом її діяння.
Злочин може бути скоєний як навмисно, так і з необережності (наприклад, якщо на слизькій дорозі водій не загальмував завчасно й здійснив наїзд на пішохода). Якщо людина розуміє незаконність своїх дій та їх небезпечні наслідки, однак бажає чи свідомо допускає настання саме таких наслідків – це умисно скоєний злочин (наприклад, крадіжку не можна скоїти з необережності).
А от якщо людина легковажно сподівалася уникнути небезпечних наслідків, або ж навіть і не передбачала їх, хоча й мала передбачити – тоді говорять про скоєння злочину з необережності.
Якщо вина особи встановлена й доведена, то суд призначає покарання, що передбачене Кримінальним кодексом саме за цей вид злочину.

ВІК І КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

За учинення правопорушень та злочинів підлітки несуть відповідальність згідно чинного законодавства. Незнання законів не звільняє від відповідальності.
Адміністративна відповідальність неповнолітніх настає з 16 років У разі вчинення підлітками віком до 16 років адміністративних правопорушень до відповідальності згідно чинного законодавства притягаються їх батьки.
Кримінальній відповідальності особа підлягає тільки після досягнення певного віку. Вік кримінальної відповідальності в різних країнах дуже різний. В Україні людина, яка вчинила злочин, підлягає покаранню, якщо вона до його вчинення досягла 16 років.
Проте якщо злочин, що скоєно, є тяжким (умисне вбивство, посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, судді, умисне тяжке тілесне ушкодження, диверсія, бандитизм, терористичний акт, захоплення заручників, зґвалтування, крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне заволодіння транспортними засобами, хуліганство), то відповідальність за нього неповнолітній несе вже з 14 років.

ЯКІ ВИДИ ПОКАРАННЯ МОЖУТЬ БУТИ ЗАСТОСОВАНІ ДО ДІТЕЙ
До підлітків застосовуються такі види покарань: штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.
Якщо неповнолітній уперше вчинив злочин невеликої тяжкості і його виправлення можливе без застосування покарання, він може бути звільнений від кримінальної відповідальності. У таких випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру:
- застереження;
- обмеження дозвілля;
- передача неповнолітнього під нагляд батьків чи під нагляд педагогічного колективу;
- відшкодування неповнолітнім, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, заподіяних майнових збитків;
- направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення (на строк, що не перевищує трьох років).
Такі ж заходи застосовуються і до неповнолітнього, який вчинив злочин, у віці від 11 до 14 років. Коли дитина повторно, перебуваючи під наглядом батьків, скоїла злочин, особливо тяжкий, батьки можуть бути притягнуті навіть до кримінальної відповідальності за злісне невиконання своїх обов'язків з виховання дітей.
А от за скоєння злочинів дітьми до 11 років батьки можуть бути оштрафовані за невиконання обов'язків з виховання дітей.





Основними завданнями підрозділів КМСД є:

організація та здійснення заходів профілактики з дітьми в навчальних закладах, за місцем проживання з метою запобігання вчиненню ними адміністративних і кримінальних правопорушень;
організація та здійснення заходів індивідуальної профілактики з дітьми, що вчинили адміністративні та кримінальні правопорушення, були засуджені до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, звільненими зі спеціальних виховних установ;
ужиття заходів щодо недопущення рецидивної злочинності серед дітей;
установлення місцезнаходження дітей у разі їх безвісного зникнення;
розкриття кримінальних правопорушень, учинених дітьми;
виявлення та припинення фактів жорстокого поводження з дітьми, учинення стосовно них насильства, у тому числі батьками, законними представниками;
організація надання правової та психологічної допомоги дітям, які є потерпілими в кримінальному провадженні чи стали свідками кримінального правопорушення.
Службові особи підрозділів КМСД у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, та Інструкцією 1176 від 19.12.2012 року.

Обмеження перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у розважальних закладах у нічний час.

Верховною Радою України прийнято Закон України від 16 травня 2013 року № 243-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час», який обмежив перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах у нічний час.
Діти віком до 16 років з двадцять другої до шостої години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.
Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження осіб, зазначених у частині першій цієї статті.
Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право у період з двадцять другої до шостої години вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку".
Штрафні санкції:
"Стаття 180-1. Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування

Порушення встановленого законом порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

Професія – захищати людей
Зроби правильний крок у виборі майбутньої професії

Тобі 17... Ти вже дорослий і з кожним днем все гостріше постає питання: „Ким бути? Де знайти те, що має сподобатися саме мені, щоб обрана професія була престижною і цікавою, щоб працюючи за фахом можна було б розкрити свої здібності і приносити користь іншим?” Переглянувши буклети навчальних закладів, зустрівшись з представниками різних професій ти зрозумів, що хочеш чогось більшого, справи, яка була б гідною звання справжнього чоловіка, наприклад працівника міліції.
В органах внутрішніх справ України служать співробітники різних спеціальностей, які за родом своєї професійної діяльності мають багато спільного і разом з тим суттєво відрізняються один від одного: і слідчі, і оперативники, і дільничні інспектори міліції, і співробітники державної автомобільної інспекції. Але якщо подивитись на психологічні особливості всіх співробітників, які виконують свій нелегкий обов’язок міліціонера, не дивлячись на те, що вони належать до різних служб, можна чітко побачити, що їх об’єднують єдині вимоги щодо особливостей особистості, тому що професія працівника міліції відноситься до складних професій, які вимагають від людини наявності відповідних психологічних якостей, знань та вмінь.

Яким же за психологічними рисами має бути працівник ОВС будь-якої служби?

По-перше, психічно та фізично витривалим.
По-друге, мати сильну нервову систему, щоб долати без великих проблем почуття страху, невпевненості, невизначеності.
По-третє, розвинутий інтелект, вміння виділяти головне, класифікувати та узагальнювати інформацію.
По-четверте, вміти володіти собою в конфліктних ситуаціях, діяти сміливо і рішуче в хвилини небезпеки.
П’ята вимога: вміння спілкуватися з громадянами, налагоджувати розмову, переконувати і відстоювати власну точку зору.
Багато психологічних якостей мають бути притаманні людині, яка хоче пов’язати своє життя із службою в правоохоронних органах. Але головне – це бажання захищати життя, здоров’я, права і свободи особистості, власності суспільства і держави від протиправних посягань.


Якщо Вам від 17 років до 24 роки (вік кандидатів на навчання обчислюється станом на 1 вересня року вступу до навчального закладу), і Ви вирішили обрати професію працівника органів внутрішніх справ, з питань відбору кандидатів на навчання в навчальні заклади системи МВС України:

1) Харківського Національного університету внутрішніх справ;
2) Львівського державного університету внутрішніх справ;
3) Національної академії внутрішніх справ;
4) Кіровоградського юридичного інституту;
5) Херсонського юридичного інституту;
6) Одеського державного університету внутрішніх справ;
7) Кримського юридичного інституту;
8) Луганського державного університету внутрішніх справ
9) Запорізького юридичного інституту;
10) Національної юридичної академії ім.. Я.Мудрого
Для отримання відомостей щодо вступних випробувань в навчальних закладах, іншої інформації звертайтесь до Віньковецького РВ УМВСУ в Хмельницькій області за телефоном: 21-4-01.
Ми чекаємо на Ваші звернення!
Переглядів: 422 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *: Email:
Код *: